MIŠIĆI KARLIČNOG DNA





Mišići dna karlice, kao što im i ime govori, nalaze se na dnu karličnog prostora, odnosno, zatvaraju karlični otvor sa donje strane. Njihova uloga je da štite, pomažu i olakšavaju rad organa u karlici.
Pružaju se od repne do stidne kosti posmatrano od zadnje ka prednjoj strani i između sednih kostiju levo i desno.

Mišići karličnog dna pomažu rad bešike, creva i polnih organa.


Mišići karličnog dna:
  1. Pružaju potporu organima koji na njima leže
  2. Omogućavaju svesnu kontrolu pražnjenja bešike
  3. Kontrolišu pražnjenje creva i izbacivanje gasova (u "zgodnom" trenutku)
  4. Omogućavaju normalan rad polnih organa kod oba pola
  5. U trudnoći su podrška za plod, a pri porođaju pomažu sam čin donošenja bebe na svet
  6. Zajedno sa stomačnim mišičima pomažu leđnu muskulaturu i tako doprinose boljoj stabilnosti kičmenog stuba. Takođe, jača muskulatura karličnog dna olakšava napor leđnim mišičima, smanjuje umor i bolove koji se mogu javiti u ovom delu tela.

Zato vežbajte svesno ovaj deo tela jer je to moguće.
Dobrobiti su brojne, od zdravlja unutrašnjih organa (naročito bešike kod žena u zrelom dobu), do redovnog pražnjenja creva, a to znači i manjeg samo-zagađivanja otpadnim i otrovnim materijama koje nastaju pri procesima truljenja i koje prolaze kroz zid debelog creva u krvotok.

Iako retko ko pomisli na ovaj deo tela, ovo su mišići koji se mogu svesno kontrolisati, kao na primer prilikom pomeranja ruke ili noge, i to tako što se stegnete kao da hoćete da prekinete mokrenje, a zatim se opustite.

Probajte prvo da ponavljate ove radnje u kraćim vremenskim intervalima (stegnite se na nekoliko sekundi a zatim opustite), dok vremenom ne dostignete interval od oko 10 sekundi. Oko 10 ponavljanja svakog dana je dovoljno da sebi značajno unapredite kvalitet života.

Jaki mišići karličnog dna ojačaće i muskulaturu donjeg stomaka što će doprineti i vašem lepšem izgledu.







Comments

Popular Posts